Direct naar de inhoud.

Informatie in beeld gebracht

Informatie in beeld gebracht

Als consultant en business developer heeft Lajenda Garst een veelzijdige baan met veel afwisseling. Dagelijks is ze in de weer met opdrachten op het gebied van participatie, strategie en communicatie. Ze herkent belangrijke patronen, is goed in het onderhouden van contacten en is continu op zoek naar verbetering. Een krachtige aanvulling op haar werk, zijn de zakelijke tekeningen die ze maakt om een boodschap extra te verduidelijken. Zo brengt ze informatie in beeld.

Kansen signaleren

De opdrachten waar Lajenda aan werkt zijn zeer uiteenlopend. Dan is het handig om snel te kunnen schakelen. Eén van haar kwaliteiten is dat ze snel kansen en mogelijkheden kan signaleren. Zelf zegt ze daarover: “Ik onthoud wat mensen zeggen én wat ik zelf zie. Die informatie sla ik op, waarna ik automatisch verbanden weet te leggen. Ik geloof er dan ook echt in dat ieder individu een bijdrage kan leveren. Daarom kijk ik vanuit de mens: ‘wie ben jij en wat vind jij belangrijk?’ Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Die kunnen uiteenlopen en ook botsen met elkaar. Juist op dat vlak gebeuren mooie dingen.”

Als locatiemanager op een vluchtelingenopvang, houdt Lajenda zich bezig met de Oekraïense bewoners. “Ik focus op hoe we hen een zinvolle dagbesteding en zingeving kunnen geven. Zo kunnen zij uiteindelijk ook hun bijdrage kunnen leveren aan onze maatschappij. Om dat voor elkaar te krijgen ga ik met ze in gesprek. Ik neem ze mee in onze cultuur en gewoontes, zodat ze zichzelf steeds beter kunnen redden in Nederland.” Dat haar werk op prijs gesteld wordt, is duidelijk zichtbaar voor haar. “De bewoners waarderen mij als persoon en om de dingen die ik doe. Ze vinden het fijn dat ik er elke week ben en help om weer in hun kracht te staan.”

Van complex naar begrijpelijk

Veel vraagstukken in de publieke sector zijn moeilijk te begrijpen voor veel mensen. Een belangrijke taak waar Lajenda zich mee bezighoudt, is het begrijpelijk maken van deze stukken. Dat doet ze onder andere door de informatie om te zetten naar beelden. “Ik maak onderscheid tussen de hoofd- en bijzaken. De hoofdzaken versimpel ik en zet ik vervolgens om in beeld. Beeld en taal versterken elkaar, daar ben ik van overtuigd.”

“Voor een strategisch proces heb ik eens een digitaal ganzenbordspel gemaakt. Daarin stonden alle stappen die genomen moesten worden in het proces. Bij elke vergadering, die vervolgens gehouden werd, startten we met het spel. Zo’n concept helpt om de mensen met wie je aan tafel zit scherp te houden.” Dat deze vorm van informatie delen begint te leven in het publieke domein, is voor haar duidelijk merkbaar: “Voor een gemeente mag ik de samenvattingen van de gesprekken van de stuurgroep op een toegankelijke manier vormgeven. Dat spreekt veel mensen aan en ik merk dat het direct nieuwe vragen oplevert om uit te werken.”

Zakelijk tekenen

Dat omzetten van informatie naar beelden, zet Lajenda ook op een andere manier in. Naast haar werk als consultant, geeft ze namelijk ook workshops in zakelijk tekenen. Dat doet ze bijvoorbeeld voor beleidsmedewerkers, managers of teamleiders. “Iedereen kan tekenen, alleen moet je daar wel vertrouwen in hebben. Dat deelnemers de juiste impuls krijgen om iets op papier te zetten komt in elke workshop terug. Tekeningen versterken het verhaal. Daarom leg ik uit waar je op moet letten als je een zakelijke tekening maakt.”

De onverwachte kant binnen het publieke spreekt Lajenda aan: “Er zijn veel situaties die je niet ziet aankomen. Daar moet je dan op inspelen en dat vraagt om flexibiliteit. Soms moet je direct ingrijpen en de andere keer kun je het beter even laten bezinken. Die onverwachte wendingen, maken het werk leuk en verrassend. Daar doe ik het voor.”

Wil je meer informatie over participatie en communicatie binnen het publieke domein? Of ben je op zoek naar iemand die meekijkt naar de communicatie van jouw organisatie of instantie? Neem dan gerust contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek!

WhatsApp
Heeft u een vraag of opmerking? Wij zijn van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op WhatsApp!

0653881423
Contact